Gewenning zolen

Voor de gewenning van de zolen moet u twee weken nemen. Behalve de druk van de zolen onder de voeten, wat onprettig kan worden, kunt u ook spierpijn in de kuiten, bovenbenen en onderrug verwachten. Bij een forse gewenning kunt u zelfs nog hogerop in het lichaam pijn verwachten, maar dat komt slechts zelden voor. Het beste is om het lichaam langzaam te laten wennen aan de correctie van de zolen door het dragen van zolen elke dag 1 uur op te bouwen. U begint dan de eerste dag met maximaal 1 uur op de zolen te lopen, tweede dag 2 uur, derde dag 3 uur enz. enz. enz. Loop in ieder geval nooit langer op de zolen dan dat u prettig vind ! Daarmee voorkomt u blaarvorming en spierpijn het beste. Binnen 2 weken moeten de zolen als vanzelfsprekend zitten, bel even voor een afspraak als dat niet het geval is.

De pijnklachten waarvoor u de zolen gekregen heeft gaan afnemen vanaf het moment dat u gewend bent aan de zolen. Bij de ene klacht zal dat proces vlotter verlopen dan bij de andere klacht. Bij zolen welke voor het eerst aangemeten zijn wordt altijd een eerste controle na 8 weken afgesproken. De meeste klachten moeten dan weg zijn, tenzij anders door ons aangegeven. Mocht het zo zijn dat u na de gewenningsperiode van 2 weken geen afname in het klachtenpatroon merkt, bel dan voor een tussentijdse controle afspraak.

Zolen in eerste instantie niet voor high impact sport gebruiken zoals rennen, springen en uitwijkbewegingen. Begin met een goede sportschoen met een flink voetbed erin. Als klachten aanwezig blijven, dan ook de zolen in de sportschoenen gebruiken. Doe dit niet voordat u met gewoon lopen aan de zolen gewend bent !

Bij ernstige pijn bij het dragen van de zolen die niet minder worden gedurende de gewenningsperiode waar dan ook in het lichaam, altijd de zolen uit laten en bellen !

Samengevat :

  • binnen 2 weken moeten de zolen goed zitten
  • elke dag 1 uur langer op zolen lopen
  • Bij aanhoudende pijn in het lichaam bij het lopen op zolen, wat niet minder wordt gedurende de gewenningsperiode : zolen eruit laten en bellen voor een afspraak
  • In eerste instantie NIET in sportschoenen.
  • Wanneer pijnklachten niet overgaan na de gewenningsperiode, bel dan voor een tussentijdse controle.

Bij twijfel kunt u uiteraard altijd contact met mij opnemen voor advies.